Dier 1
Totemdier: het Edelhert
   Geplaatst op 10 januari 2012

Het edelhert is de (letterlijk en figuurlijk) gekroonde koning van het woud. Niet dat het het sterkste dier zou zijn (dat is de beer), of het gevaarlijkste dier zou zijn (dat is de wolf), maar omdat het het bos met zijn nadrukkelijke aanwezigheid vervult. En ziet men hem niet meteen, dan hoort men hem op zijn minst, vooral in de bronstijd in de herfst. Met het brullen van de koning van de savanne, de leeuw, heeft hij slechts een "dyslexie" verschil : herten burlen, maar doen dat even uitdrukkelijk. Het gaat hem hierbij in eerste instantie niet meteen om een territorium, dan wel om het aanspraak maken op een kudde hindes. Van aard is het hert dus een erg " zinnelijk" dier, dat achter zijn libido of "zijn pik" loopt.

Ongeveer hetzelfde kan van de hert-mens gezegd worden: als hij éénmaal verliefd valt, is er aan hem "geen houden aan". Hij zal alles in het werk stellen om zijn "uitverkorene" voor zich te winnen. Dat dit entoesiasme soms op een haarspeld van "stalking" verwijderd is, illustreert het onverbeterlijk "aan-dringen" dat de hert-mens typeert. Hij neemt "neen" niet als een antwoord; veel huis-aan-huis-verkopers (of in de moderne variant: telefoon-aan-telefoon-verkopers, ), putten uit deze hert-energie. Ze proberen hun "slachtoffer" met hun charme te overdonderen, of met truken te overmeesteren.

Het hert-principe van iets aan de man te brengen of om zichzelf "te verkopen" komt in onze konsumptie-kultuur handig van pas in de reclame, de verkoop en de entertainement-business: kleine gevechten om iemand "voor zich te winnen". Zoals bij het paren, gaat het hem om de bevrediging: zoals het hert eenmaal de hinde gedekt is, zijn interesse in haar verliest, zo verliest een verkoper zijn interesse in de koper, eenmaal hij zijn waar aan hem heeft verkocht. De gevechten tussen de herten zijn hierbij als de kunstjes die in de showbiz worden opgevoerd: oogverblinding, om de toeschouwer in de ban te brengen. De herte-mens is een soort goochelaar die biologeert, maar helaas ook wel eens een be-goochelaar die om de tuin leidt.