Art 1
Rozemarijn (Rosmarinus)

Zoals vrouwenmantel, heemst en het driekleurig viooltje typiese vrouwelijke kruiden zijn, zo is rozemarijn-tot spijt van zijn naam- een typies mannelijke plant. Rozemarijn is een straffe gast: alles aan hem is sterk. Zijn geur bij kneuzing van de bladeren is aromaties sterk; zijn smaak is sterk (opletten met de hoeveelheid als keukenkruid in een niet-mediterane keuken); zijn groei-kracht is sterk (hij moet regelmatig sterk teruggesnoeid worden om een "bos-sig" struikje te blijven).
Als plant met een sterke yang-uitstraling verbrandt hij letterlijk en figuurlijk de planten rondom hem: als een echte egoïst is hij slecht gezelschap voor heel wat andere planten. Zelfs zijn "zusje" lavendel, die samen met hem in het wild groeit, prefereert een afstand te bewaren tov hem. Maar door diezelfde uitstra -ling en geur, is hij dan weer een graag gebruikte afweerplant in de biologiese landbouw: zet hem aan de rand van de groente-bedden, en hij beschermt de gewassen. Mits rozemarijn een droge en zonnige standplaats krijgt, kan er weinig verkeerd gaan met die plant: hij is winterhard, en kent weinig vijan-den en weinig aantastingen. Hij is vaak alleen zijn eigen vijand: wanneer hij te sterk doorgroeit, begint te verhouten, en onder zijn eigen gewicht in stuk-ken te vallen.

Wat zijn geneeskrachtige werking betreft is rozemarijn een echte oppepper: hij vuurt zowat alle lichaamsfunkties aan: de waterhuishouding, de bloedcir-culatie, de spijsvertering (eetlust ook), het hart en de bloeddruk, de gal en le-ver, de klieren, de libido, de nerveuze tonus, de huid en de haargroei (vandaar het gebruik in shampo's).Wie zich slap, futloos of moedeloos voelt, kan de stimulerende werking van rozemarijn te baat nemen. Hij is een ongeënaard tonicum, zowel innerlijk (thee), als uiterlijk (bad). Door zijn aktivatie (yang) helpt het het lichaam te ontgiften en te beschermen tegen bacteriële infecties. Daarom is maandagochtendkruid de bijnaam van Rozemarijn: je krijgt er energie van. De naam wetenschappelijke naam Rosmarinus bete-kent ros=dauw van de zee=marinus refererend naar zijn Mediterane afkomst; en de soortnaam officinalis wijst op zijn sedert oudsher erkenning als genees-kruid.

Bijgevolg is het als COMPLEMENTAIR KRUID te gebruiken door het yinne menstype: kouwelijke vrouwen met een geringe vruchtbaarheid en sexualiteit, die last hebben van koude handen en voeten, en van een konsti-tutioneel lage bloeddruk. Bleekzuchtige intellektuelen met te weinig daad-kracht, die niet genoeg de buitenlucht snuiven en de spieren ballen; die de wereld afstandelijk en de realiteit platonies benaderen. Rozemarijn haalt hen UIT hun immobilisme, om hen tot aktiviteit en deelname aan het volle leven aan te sporen.

Als ANALOOG KRUID past het alleen bij vurige of choleriese persoon-lijkheden, wanneer die OP EEN BEPAALDE PERIODE zonder energie vallen of helemaal "in de put zitten". Maar zelfs dan werkt de oppeppende kracht van rozemarijn dermate sterk, dat het vaak aanbeveling verdient het kruid EXTERN toe te dienen: als essence in badwater of massage-olie (en zelfs dan: opletten voor "verbranding"), in een verstuiver of verdamper. In een aantal gevallen is het inwendig gebruik van rozemarijn zelfs kordaat AF TE RADEN: bij opvliegende types met een hoge bloeddruk (altijd); en voor zwangere vrou-wen (rozemarijn verhoogt de bloedtoevoer naar het onderlichaam, en kan daardoor als een abortivum werken!). Rozemarijn is en blijft een tonicum, die daarom OVERDAG dient gebruikt te worden, nooit 's avonds: wie dit wel doet, is zo gestimuleerd, dat hij riskeert een deel van de nacht wakker te blij-ven!

ASTROLOGIES is rozemarijn een vertegenwoordiger het Teken Ram of de Planeetkracht Mars: zijn energie "gaat ervoor", en gaat "over de rooie" als dat nodig is (of zelfs niét nodig is). De Mars-energie ageert eerst, en denkt .... daarna.
Een energie die centrifugaal van het "ik" en van de "buik" (=levenspool) ver-trekt; Een Ram-type laat zich niet snel overrulen of overdonderen door ande-ren, maar behoudt graag het initiatief. Hij zal ook niet vlug door piekeren beginnen te twijfelen, zoals intellektuelen die teveel "vanuit het hoofd leven". Vandaar dat Rozemarijn wordt gebruikt bij depressie, chroniese angstaan-vallen,
Samengevat TREKT rozemarijn een verhoogde bloed-toevoer naar het li-chaam, waardoor lichamelijk alle funkties daar worden aangevuurd, en men zich psychies zelfzekerder en minder kwetsbaar voelt. Vanwege de betere doorbloeding die Rozemarijn in het lichaam teweeg brengt, is het een heel veelzijdig kruid. De nieren worden er beter door doorbloed waardoor de afvalstoffen beter worden geëlemineerd. Het spijsverteringsstelsel wordt be-ter doorbloed, waardoor de opname van voedingsstoffen verbetert. Door de bloedcirculatie zelf te stimuleren, worden alle extremiteiten beter doorbloed en heeft men minder last van koude in het algemeen, en in handen en voeten in het bijzonder. En omdat ook de geslachtsorganen er beter worden door-bloed, kan het kruid klachten bij menstruatie en de overgangsjaren verminde-ren. Bij een over-dosis van rozemarijn kan men in een roes met stuiptrekkin-gen belanden: trop is teveel! En te vermijden bij zwangerschap. De meeste kinderen vinden Rozemarijn te "vies" en straf": het kruid is te sterk voor hen.

Een tweede werkzame Planeetkracht die in rozemarijn werkzaam is, zit vervat in de oude volkswijsheid dat de geur (!) van het Provencaalse kruid het ge-heugen bevordert. Dat is bevestigd geworden door wetenschappelijke proe -ven waarbij men twee groepen studenten deed studeren in twee verschillen-de ruimtes: één waar essentiële olie van rozemarijn werd verstoven, en in de andere niet. De studenten die "geurig" studeerden, bleken 5 tot 7 procent be-ter te scoren op een geheugentest dan hun collega's. Rozemarijn bevordert de focus en verhoogt de concentratie en mentale helderheid. Tegenwoordig ge-bruikt men het kruid daarom ook om Alzheimer en dementie te vertragen: het doet ook de hersenen beter doorbloeden.
Het geheugen valt onder Saturnus-Steenbok. Dit Aards aspekt kan men ook rechtstreeks aan de plant herkennen in zijn taai uitzicht en karakter: houterig, verweerd, de tijd en de weerselementen trotserend kan de struik tot 15-20 jaar oud worden. Als een oud ventje blijft hij zich in de moeilijkste om-standigheden staande houden; vandaar dat in het Engels zijn bijnaam Old Man is. Alleen een teveel aan water kan hem als Zuiderse vertegenwoordiger doen bezwijken aan wortelrot. Hij blijft groen want behoudt zijn dunne, naaldachtige bladeren; ook in de winter want hij is winterhard. Aan zijn Sa-turnus-aard dankt hij ook zijn adstringerende eigenschappen, en gebruik bij reuma, jicht, hoofdpijn en aandoeningen van de buffer tussen buiten- en bin-nenwereld: de huid, tot en met tandpijn, tandvleesontstekingen en haaruitval. Bij gebruik van rozemarijnshampoo worden de fijne haarvaatjes beter door-bloed. Bij de Romeinen was Rozematijn het symbool voor trouw. Vanwege zijn aan Saturnus ontleende kalmerend effekt, kan Rozemarijn gebruikt wor-den bij spasmen, asthma en prikkelbare darm syndroom (PDS); en door de kombinatie met het afvoeren van slijm, kan het kruid ook gebruikt worden bij prikkelhoest en tuberculose.

De kombinatie van sterkte (Mars) en weerstand (Saturnus) geeft Rozemarijn een sterk uitstralingsveld. Vandaar dat het sedert ousher werd gebruikt als be- en afschermingsplant. Niet alleen werd het opgehangen in bosjes in huis op insekten te weren, maar ook werd het kruid werd verbrand als wier-rook in heilige cereonies, en om ruimtes vrij te maken van negatieve of kwade invloeden. Letterlijk zoals in Franse ziekenhuizen (samen met jeneverbessen) om te lucht te zuiveren en besmettingen te voorkomen. Rozemarijn heeft im-mers een anti-bacteriële, anti-ontsteking, anti-schimmel, anti-oxydant, anti-septiese, anti-spastiese, anti-kanker, anti-depressieve en anti-verouderings werking. En ook figuurlijk om boze geesten mee te verdrijven.

Omdat Rozemarijn door haar Saturnus-aard een conserverende werking heeft, zorgt het ervoor dat voedsel minder snel bederft. Vooral het vlees werd daarom ruim gemarineerd met Rozemarijn; in die mate dat het een vast be-standdeel is geworden in de befaamde Herbes de Provence. In figuurlijke zin berust hierop het gebruik van Rozemarijn als "doodsplant". Bij de Romeinen was het gebruikelijk om rozemarijn en olijftwijgen te strooien op plaatsen waar lichamen verbrand werden. Duitse boeren droegen bij een begrafenis rozemarijntwijgen in de handen. En in Engeland werd rozemarijn en taxus over de kist gestrooid. Als sterke plant werd Rozemarijn geacht bescherming te bieden bij de hele levenscyclus van de mens, en speciaal op deze belangrij-ke momenten van zijn leven waarop hij wat steun kan gebruiken: bij zijn op-groei door de algemene weerstand te verhogen en de immuniteit te onder-steunen; bij de overgang naar volwassenheid door trouw en vertrouwen in het huwelijk te ondersteunen; en bij zijn oude dag om hem te helpen afscheid te nemen van het leven. Zonder te worden vergeten: als herb of memory houdt Rozemarijn de herinnering in stand.